2 Mituri ale Hipnozei

1. Pierderea totală a controlului asupra minţii

2. Poţi rămâne blocat în transa hipnotică

Le vom lua pe rând şi am să încep cu mitul conform căruia "În transă pierdem orice control asupra propriei minţi".

Aşa cum am spus hipnoza utilizează sugestii. Sugestiile acceptate de către client produc efecte reale şi observabile astfel încât se presupune că terapeutul controlează. În realitate cei care accesează transa hipnotică nu predau deloc controlul teraputului, ci defapt predau controlul propriului inconştient, inconştient care gestionează răspunsurile în locul minţii conştiente.

neascultare

Puterea de a trăi o transă hipnotică se află în softul oricărui individ. Toate formele de hipnoză sunt de fapt un proces de autohipnoză. Hipnotizatorul nu este nimic altceva decât un simplu ghid care îţi poate arăta calea pe care poţi merge pentru a realiza anumite fenomene intrapsihice, însă ceea ce faci tu ţine doar de decizia proprie.

Următorul mit este cel conform căruia "Poţi rămâne blocat în transa hipnotică". Acest mit este foarte strâns legat de mitul precedent, deoarece dacă ai rămas blocat în transă înseamnă totodată că nu ai control asupra propriei minţi.

n peste 200 de ani de istorie documentată a hipnozei clinice nu a existat nici măcar un singur astfel de caz.

Chiar dacă terapeutul, ar pleaca brusc din camera, în timpul inducţiei şi nu ar mai reveni, te vei putea trezi la starea normală de veghe în ritmul tău propriu exact ca atunci când te trezeşti după un pui de somn sau după o scurtă reverie din timpul zilei.

Holdevici, I. (2010). Hipnoza clinică. Editura Trei.